Betett a januári incidens a Boeignek
Üzlet

Betett a januári incidens a Boeignek

Portfolio
Hét negyedév óta először esett a Boeing bevétele az idei első negyedévben, miután a cégnek az Alaskan Airlines egyik járatán még január elején bekövetkezett incidens hatására lassítania kellett a gyártást, az elmúlt hónapokban emellett a cég pénzügyi helyzete is romlott és a válságkezelés során vezetői átalakítások is történtek.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

8 százalékkal, 16,57 milliárd dollárra csökkent a Boeing bevétele az első negyedévben, ami az első visszaesés hét negyedév óta. A visszaesés a repülőgépgyártás lassulásával függ össze, miután az Alaskan Airlines egyik járatán még január elején bekövetkezett incidens hatására lassítania kellett a cégnek a gyártást.

A pénzégetés (cash burn) mértéke az első negyedévben 3,9 milliárd dollár volt, ami jelentős növekedést mutat az egy évvel korábbi 786 millió dolláros értékhez képest.

A Boeing szabad cash flow felhasználása márciusban a 4 és 4,5 milliárd dollár közötti tartományba esett, amely magasabb az előzőleg januárban tervezettnél. Ez a változás a vállalat által tapasztalt válság miatt következett be, ami a cég vezetőségének átalakítását is eredményezte.

Az Alaska Airlines egyik repülőgépének január 5-i balesete után a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) korlátozásokat vezetett be a Boeing legnagyobb forgalmú 737 MAX típusú repülőgépeinek gyártására. Az FAA emellett arra is kérte a vállalatot, hogy dolgozzon ki egy átfogó tervet a minőségellenőrzési problémák kezelésére.

Dave Calhoun vezérigazgató egy, az alkalmazottakhoz írt levelében hangsúlyozta, hogy a cég nehéz időszakon megy keresztül. Kiemelte továbbá, hogy prioritást élvez a minőség és biztonság javítása. Calhoun azt is megjegyezte, hogy év végére jelentős mennyiségű 737-es és 787-es típusú repülőgépet fognak leszállítani, emellett védelmi üzletáguk teljesítményjavulását is kiemelte.

A gyári ellenőrzéseket fokozó amerikai szabályozó hatóságok döntése nyomán meredeken visszaesett a 737 MAX gyártása. Elemzők szerint ez késedelmet okozhat a Boeing pénzügyi és termelési céljainak elérésében.

A vállalat arra számít, hogy nagytestű repülőgépeinek gyártása és kiszállítása lassabban fog növekedni beszállítóik néhány kulcsfontosságú alkatrész hiányából adódóan. Ennek ellenére azonban az új repülőgépek iránt továbbra is erős kereslet mutatkozik.

A márciusig tartó negyedévben összesen 67 darab 737-es típusú repülőgépet szállítottak le, ami 41 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egy részvényre jutó korrigált veszteség ebben az időszakban 1,13 dollár volt, ami alacsonyabb volt az előző év első negyedévében elért 1,27 dolláros értékhez képest.

A Boeing árfolyama idén 32,8 százalékos mínuszban van.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
befektető befektetés chart részvény tőzsde árfolyam